trapez
Ali: W trapez rownoramienny w którym kąt ostry ma miarę 60 stopni wpisano okrąg o promieniu długości
5√3. Oblicz pole i obwod tego trapezu.
10 lis 17:56
Janek191:

r = 5
√3 ⇒ h = 2 r = 10
√3
| h | |
| = sin 60o = √3 ⇒ h = c√3 |
| c | |
c = h :
√3 = 10
więc
a + b = 2 c = 20
zatem
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*20*10
√3 = 100
√3
L = a + b + 2 c = 2 c + 2 c = 4 c = 4*10 = 40
10 lis 18:10
Eta:

h=2r=10
√3 , c= 20
z warunku wpisania okręgu w trapez równoramienny
P=c*2r=.....
L= 4c=....
10 lis 18:11
Eta:
I znów
gotowiec!
10 lis 18:12
Janek191:
Nawet dwa
10 lis 18:15