Rozwiąż równianie z parametrem
wacuś: mam pytanie zwiazane z dwoma ponizyszmi rownaniami z parametrem, odpowiedzi w ksiazce roznia
sie od moich wynikow i chcialbym sie upewnic czy ja nie robie jakiegos bledu:
a) (1−m)x
2 − 4x + 3 = 0
moje rozwiazanie to m ≥ −
13
x
1=
2−√1+3m1−m
x
2=
2+√1+3m1−m
natomiast w ksiazce o ile przedzial parametru m sie zgadza to podane wyniki dla pierwiastkow
juz nie:
x
1=2−
1+3m1−m
x
2=2+
1+3m1−m
b) mx
2 + m + 2 = 0
moje rozwiazanie to m ∊ (−
∞, 0 ) ∪ < 8,
∞)
x
1=
−m−√m(m−8)2m
x
2=
−m+√m(m−8)2m
natomiast w ksiazce o ile przedzial parametru m sie zgadza to podane wyniki dla pierwiastkow
juz nie:
x
1=−
12−
m(m−8)2m
x
2=−
12+
m(m−8)2m
dlaczego opuscili te pierwiastki

?