graniastosłupy
paulla123456987: 1.przekątna sześcianu ma długość 1 . Oblicz :
a) pole powierzchni całkowitej
b) objętość sześcianu
2.Przekątna sześcianu ma 9 cm długości . Oblicz pole powierzchni bocznej oraz objętość tego
sześcianu
3.Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz długość przekątnej sześcianu o objętości 216cm3
10 lis 17:44
Kasia: Wystarczy dobry rysunek zrobić i nie będzie problemów
10 lis 17:47
paulla123456987: nadal jest problem −,−
10 lis 17:49
Janek191:
z.1
| | 1 | | 1 | |
a) P = 6 a2 = 6*( |
| )2 = 6* |
| = 2 |
| | √3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | |
b) V = a3 = ( |
| )3 = |
| = |
| |
| | √3 | | 3√3 | | 9 | |
10 lis 17:50
10 lis 17:50
Kasia: Znasz wzór na objętość sześcianu?
10 lis 17:51
paulla123456987: tak
10 lis 17:54
paulla123456987: a w a=1√3 nie powinna być usunięta niewymierność ?
10 lis 18:07
Janek191:
A co to zmieni ?
10 lis 18:54
paulla123456987: chyba nic

a jak obliczyć v={
√33}
3
10 lis 19:11
Janek191:
V masz już obliczone
10 lis 19:15
paulla123456987: ok dziękuje
10 lis 19:17
daras: widać, że
paulinka troszeczkę się orientuje za co można dostać pkty karne
10 lis 19:17
Janek191:
Zrób z. 2
10 lis 19:20
paulla123456987: zad 2 zrobiłam na podstawie tego jak Ty zrobiłeś zadanie 1
10 lis 19:39
Janek191:
Podaj wyniki
10 lis 19:40
paulla123456987: a√3=9
a= 9 /√3 = 9√3/3 = 3√3
pb=4a2 = 4(3√3)2 = 108
v= 6a2 = 6*27*3√3 =486√3
dobrze ?
10 lis 19:50