całki
ciekawsky: Potrzebuję do zadania:
∫ 21/x dx
10 lis 17:35
Gray: Boję się, że się nie doczekasz... Jakie masz to zadanie?
10 lis 17:47
ciekawsky: Funkcja gęstości prawdopodobieństwa losowej zmiennej X jest określona jako:
| | ⎧ | k*2(1/x), 1≤x≤2 | |
| f(x) = | ⎩ | 0, x∉[1,2] | ,
|
gdzie k jest stałą.
Znajdź wartość oczekiwaną zmiennej X.
10 lis 18:02
Gray: E(X) = ∫R f(x)dx = ∫[1,2] x k 21/x dx = ...
10 lis 18:04
Gray: Oczywiście E(X)= ∫Rx f(x) dx =...
10 lis 18:05
Gray: Ta Twoja wyjściowa całka powinna być po przedziale [1,2] i z treści zadania wynika, że jest
10 lis 18:07
ciekawsky: no fajnie, ale wlasnie tej calki nie umiem wyliczyc
10 lis 18:08
ciekawsky: czemu jest rowna 1/k?
10 lis 18:11
Gray: Bo całka z gęstości po R to 1, tj. ∫
R f(x)dx=1. U Ciebie:
| | 1 | |
∫R f(x)dx=∫[1,2]f(x) = 1 ⇔ ∫[1,2]21/xdx = |
| |
| | k | |
10 lis 18:14
ciekawsky: a, ok dzieki
10 lis 18:36
Gray:
10 lis 18:38