rownanie ciąg arytmetyczny
sabina: Oblicz sumę pierwiastków ròwnania ax3+bx2+cx+d=0 jeżeli jego współczynniki a,b,c,d w podanej
kolejności tworzą ciąg geometryczny o ilorazie 2
10 lis 17:13
Gray: Równanie możemy sprowadzić do postaci:
| | b | | c | | d | |
x3 + |
| x2 + |
| x + |
| = 0, o ile a=0 (tylko wtedy zadanie ma sens). |
| | a | | a | | a | |
| | b | |
Z treści zadania wynika, b=2a ⇒ |
| = 2. |
| | a | |
Ze wzorów Viete'a: x
1+x
2+x
3 = −2
10 lis 17:23
Eta:
a, b=2a, c=4a, d=8a
ze wzorów Viete
'a dla równania : ax
3+bx
2+cx+d=0
10 lis 17:24
Eta:

a≠0 ⇒ z def. ciągu geometrycznego , bo q=2
10 lis 17:26
Eta:
2sposób:
a, 2a, 4a,8a −− wsp. tworzą ciąg geometryczny , q=2 i a≠0
ax3+2ax2+4ax+8a=0 /:a≠0
x3+2x2+4x+8=0
x2(x+2)+4(x+2)=0
(x+2)(x2+4)=0 ⇒ x= −2 −−− jedyny pierwiastek rzeczywisty
10 lis 17:29