prawdopodobieństwo
bla bla:
P(B') =
25
P(A∪B) =
12
P(A'∪B') =
34
mam obliczyć P(A') oraz P(B−(A∪B))
kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać
15 lis 18:25
ula: P(B')vP(B)=1
wiec P(B)=1−25=35
P(AvB)=P(A)+A(B)=12
12=P(A)+35
zamiast + napisz znak sumy
analogicznie drugi przypadek
15 lis 18:54
....: nie uwazacie ze jezeli pb jest rowne 3\5 to suma z pa nie moze byc mniejsza? bo przeciez pa
musi byc wieksze od zera a nawet jezeli a zawiera sie w zbiorze b to i tak bedzie to nadal
3\5?
wiec wydaje mi sie ze albo pb =2\5 a nie pb' albo cos ktos zle spisal
15 lis 19:00
ula: chyba, że P(A∊B) oznaczyłaś część wspólną wtey trzeba pomnożyć prawdopodobieństwa obu zdarzeń
15 lis 19:01
bla bla: P(A∪B)=P(A)+A(B)−P(A∩B) czy to czasem nie powinien być taki wzór

bo nie wiemy czy P(A∩B)∊∅
15 lis 19:03
ula: też to zauważyłam dlatego trzeba to sprawdzić
15 lis 19:03
bla bla: przykład jest raczej dobrze napisany
15 lis 19:03
ula: masz rację, sory
15 lis 19:04
....: mowie wam ze suma prawdopodobienstwa zdazen nie moze byc mniejsza niz prawdopodobienstwo
ktoregos z tych zdarzen... poniewaz pb=3/5 ta p(AUB) nie moze byc rowne 1\2 a nawet jezeli
jedno zdarzenie jest zawarte w drugim to nie bedzie mniej niz 3\5 nigdy
15 lis 19:14
....: a na dowod mozecie zapisac tak
P(AUB)=P(A\B)+P(B\A)+P(A∩B)
15 lis 19:17
bla bla: w porządku tylko sposób w jaki zrobiła to Ula nie jest chyba poprawny ponieważ
P(A∪B)=P(A)+A(B)−P(A∩B) taki chyba wzór trzeba zastosować bo nie możemy założyć, że
P(A∩B)=∅ jak to zrobiła Ula
15 lis 19:23
....: no nie mozesz
15 lis 19:32
bla bla: no własnie

i dalej nie wiem jak to zrobić...
15 lis 19:36
Miś:
| | 3 | | 1 | |
P(A' ∪ B') = P( (A ∩ B)' ) = 1 − P(A ∩ B) = |
| ⇒ P(A ∩ B) = |
|
|
| | 4 | | 4 | |
dalej
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B)
| 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| = P(A) + |
| − |
| ⇒ P(A) = |
|
|
| 2 | | 5 | | 4 | | 20 | |
Co do drugiego prawdobodobieństwa to jest równe zero
ponieważ zbiór
B − (A ∪ B) = Φ jest zbiorem pustym.
15 lis 19:51
Miś:
| | 17 | |
Oczywiście P(A') = 1 − P(A) = |
| |
| | 20 | |
15 lis 19:52
bla bla: dziekuje
15 lis 20:00
Miś:
Ok.
15 lis 20:01
ula: | | P(Bi(AvB)) | | P(B) | |
P(B−(AvB))= |
| = |
| =1
|
| | P(B) | | P(B) | |
co wy na to , moja twórczość
zrobiłam pomocniczy rysunek ale nie wchodzi
teraz P(A')
P(A'vB')=P(A')+P(B')−P(A'iB')=
34
rozrysuj sobie P(A'iB')=P(AvB)'=1−P(AvB)
wszystko masz wystarczy podstawić , może dobrze
15 lis 20:19