...
Hondziarz: Przekątna rombu o polu 9 zawarta jest w prostej x−2y+3=0, a jednym z jego wierzchołków jest
punkt A(2,−2). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu.
10 lis 16:43
Hondziarz:
10 lis 17:20
Mila:

P
▱=9
k: x−2y+3=0⇔
A∉k
Przekątne w rombie są prostopadłe i dzielą się na połowy.
p⊥K, i A=(2,−2)∊p
y=−2x+b i −2=−2*2+b⇔b=2
p: y=−2x+2
S − punkt przecięcia przekątnych
S jest środkiem AC.
| 1 | | 2+xc | | 8 | | −2+yc | |
| = |
| i |
| = |
| |
| 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
=========
|AC|*|BD|=9*2
| | −8 | | 26 | |
|AC|=√( |
| −2)2+( |
| +2)2 przelicz |
| | 5 | | 5 | |
18
√5|BD|=45 /*
√5
18*5*|BD|=45
√5
=========
Dokończysz?.
10 lis 17:45
Hondziarz: xc i yc liczysz ze średniej współrzędnych?
10 lis 18:16
Hondziarz: | | √5 | |
Co muszę wykorzystać oprócz |SB|=|SD|= |
| żeby obliczyć współrzędne B i D |
| | 4 | |
10 lis 18:40
Mila:
1) 18:16 Tak
2)
Sposobów jest kilka:
Możesz tak:
Punkt B leży na prostej k: x−2y+3=0 stąd x=2y−3
B(2y−3,y) wsp. punktu B
Teraz z odległości punktów S i B
| | √5 | |
|SB|=√(2y−3−(1/5))2+y−(8/5))2= |
| ⇔ |
| | 4 | |
| | 1 | | √8 | | √5 | |
(2y−3−( |
| )2+y−( |
| )2=( |
| )2 |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
Otrzymasz dwa rozwiązania
10 lis 19:09
Hondziarz: to jeszcze wracając do tego zadania. otrzymam dwa rozwiązania i rozumiem, że tylko dwa, czyli,
że albo jedno to będzie B albo D lub na odwrót?
10 lis 19:36
Mila:
Tak.
10 lis 19:37
Hondziarz: Dzięki Mila
10 lis 19:39
Mila:
Dane, kiepsko dobrane i skomplikowały się rachunki. Wyszło Ci zgodnie z odpowiedzią?
10 lis 21:05
daras: w życiu zwykle tak wychodzi, więc po co wygładzać dane?
10 lis 21:06
Eta:
"głasanie" jest superr
10 lis 21:08