matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdz ograniczenia
toznowuja:
jak mam zbadać ograniczoność tej funkcji? y=(x
2
)/(1+4x
2
)
10 lis 16:35
Gray:
Np. tak
x
2
1
4x
2
1
0 ≤
=
≤
1+4x
2
4
1+4x
2
4
10 lis 16:56
toznowuja:
ok dziekuje bardzo
A jak mam na przyklad sinx/x to jak? Wiem ze granica jest w 1 ale bez granicy jakos sie da?
10 lis 17:01
Gray:
sinx
|sinx|
|x|
0≤ |
| =
≤
= 1. // Można pokazać, że |sinx|≤|x|.
x
|x|
|x|
10 lis 17:08