wyznacz wzór funkcji (trochę skomplikowane)
Enie: Współczynniki we wzorze funkcji liniowej f są liczbami całkowitymi. Dla argumentów mniejszych
od −6 wartości są ujemne. Wyznacz wzór funkcji f wiedząc, że f(3)<7 oraz f(1)>2.
10 lis 16:21
Mila:

f(x)=ax+b
f(3)=3a+b
f(1)=a+b
3a+b<7⇔b<7−3a
a+b>2⇔b>2−a
2−a<b<7−3a /+a
2<a+b<7−2a , a ∊C i a>0
Sprawdzamy na piechotę.
a=1
2<1+b<5 /−1
1<b<4
b może być równe 2,3
Sprawdzamy warunki zadania :
1) y=x+2
x+2<0
x<−2 zgadza się
f(1)=3>2
f(3)=5<7
2) y=x+3
x+3<0
x<−3
f(1)=4>2
f(3)=6<7
||
2<a+b<7−2a , a ∊C i a>0
a=2
2<2+b<7−2*2
2<2+b<3 /−2
0<b<1 brak rozwiązania
Odpowiedź
a=1 i b=2
a=1 i b=3
posprawdzaj rachunki.
10 lis 18:29
Mila:
Widzę, że nie warto było się trudzić.
11 lis 22:04
Eta:
11 lis 22:44
Mila:
Witaj Eto, coraz częściej wrzucają zadania , czekają na gotowca, odbiorą albo i nie.
Nas traktują przedmiotowo.
11 lis 23:15
Mila:
Tak robię.
11 lis 23:19
Enie: Dziękuję za rozwiązanie. Już wcześniej zrobiłem zadanie, trochę inny sposób, ale wyszło tak
samo
12 lis 11:36