Dowieść, że dla wszelkich zbiorów zachodzi równości
mystic: A\(B\C) = (A\B)∪(A∩C)
x∊(A\B)∪(A∩C) ⇔ x∊(A\B) ⋁ x∊(A∩C) ⇔ (x∊A ⋀ x∉B) ⋁ (x∊A ⋀ x∊B)
Zacinam sie w tym miejscu, co zrobić dalej?
10 lis 16:17
mystic: bump
10 lis 17:18
Gray: .... ⇔ [(x∊A ⋀ x∉B) ⋁ x∊A] ⋀ [((x∊A ⋀ x∉B) ) ⋁x∊B) −− rozdzielność alternatywy względem
koniunkcji.
10 lis 17:26
Gray: Lepiej było wyjść od lewej strony...
10 lis 17:26
Gray: x∊A\(B\C) ⇔ x∊A ⋀ ¬ (x∊B\C) ⇔ x∊A ⋀ ¬ (x∊B ⋀ x∉C) ⇔ x∊A ⋀ (x∉B ∨⋀ x∊C) ⇔
⇔[x∊A ⋀ x∉B ] ⋁ [x∊A⋀ x∊C] ⇔ x∊(A\B) ⋁ x (A∩C) Koniec
10 lis 17:30
mystic: Wystarczy, jeśli dotarłem tylko do
x∊A\(B\C) ⇔ x∊A ⋀ x∉(B\C) ⇔ x∊A ⋀ (x∉B ⋁ x∊C) ⇔ (x∊A ⋀ x∉B) ⋁ (x∊A ⋀ x∊B)
i L=P ?
11 lis 15:22
Bob: A∩(A∪B)=A
27 sty 13:21