...
Hondziarz: Dane są trzy wektory a=(1,1), b=(2,−1), c=(5,2). Dobierz takie liczby p, q, aby z wektorów pa,
qb, c można było zbudować trójkąt.
Proszę o pomoc, a przynajmniej o sam sposób rozwiązania tego zadania bo ja nawet nie wiem jak
to zacząć. Próbowałem coś z długościami wektorów (i że suma 2 boków jest większa od
trzeciego), ale dziwactwa wychodzą.
10 lis 16:13
Gray: Kiedy z trzech wektorów można zbudować trójkąt? Weź dwa z nich i zastanów się czym jest ich
suma.
10 lis 16:17
Hondziarz: Ah, chodzi ci o to, że suma dwóch wektorów będzie równa temu trzeciemu? (coś jakby ten trzeci
miałby być wypadkowym tych dwóch) Bo chyba załapałem.
10 lis 16:25
Hondziarz: czyli układ równań: Taki?
p+2q=5
p−q=2
10 lis 16:30
Gray: Na przykład. Pomyśl, czy są jeszcze jakieś inne możliwości.
10 lis 16:53
Hondziarz: Ok dzięki za pomoc
10 lis 17:03