Jaki zbiór w przestrzeni R^4 tworzą końce wersorów?
xyzannonymous: Jaki zbiór w przestrzeni R4 tworzą końce wersorów, które są prostopadłe do wektorów: a =
[1,1,0,0], b = [0,0,1,1]?
10 lis 16:05
Gray: Zbiór pusty
10 lis 16:06
Gray: Chwila, czy chodzi o dowolne wersory (tj. wektory o długości jeden)? Jeżeli tak, to nie jest to
zbiór pusty. Jeżeli chodzi o wersory osi, to tak jak napisałem o 16:06.
10 lis 16:14
xyzannonymous: Chodzi o wektory o długości jeden.
10 lis 16:23
Gray: To ciekawszy przypadek. Zastanów się najpierw co bo ty było w przestrzeni R3, tj. jaki zbiór w
przestrzeni R3 tworzą końce wersorów, które są prostopadłe do wektorów: a = [1,1,0,], b =
[0,0,1,]?
Tu można sobie wszystko wyobrazić.
10 lis 16:58
Gray: ... co by to było...
10 lis 16:58
xyzannonymous: Jeśli chodzi o prostopadłość to trzeba obliczyć wektor (wersor), który będzie wynikiem ilorazu
wektorowego axb. Wtedy będzie prostopadły. Tylko mam problem z obliczeniami, prosiłabym o
pomoc
10 lis 18:02