Zaznacz w układzie zbiór rozwiązań. Proszę o wskazówki :D
Wladzio: |x+y|=|x|+|y|
10 lis 16:00
10 lis 16:03
Wladzio: dzieki szkoda ze wartosc jako tako ogarniam tylko w tym przypadku nie wiem od czego zaczac a
nie bede siedzial caly dzien i rozpatrywal przypadki
10 lis 16:21
Wladzio: czekam na inne wskazowki
10 lis 16:22
Kacper:
Są tylko 4 przypadki...
Inne rozwiązania dostaniesz jak zrozumiesz to podstawowe
10 lis 16:25
Wladzio:
x>0 x<0 x>0 x<0
y>0 y<0 y<0 y>0
O to ci chodzi?
10 lis 16:33
Kacper:
A co z tym gdzie się zerują?
10 lis 16:37
Wladzio: Moglbys wypisac przypadki bo to ulatwi mi zrozumienie zadania bo tak to do niczego nie dojdę
10 lis 16:43
Wladzio: Moze ktos jeszcze ma pomysl? Bede wdzieczny
10 lis 16:57
Kacper:
1. x≥0 i y≥0 ⇒ x+y=x+y
2. x≥0 i y<0 ⇒ |x+y|=x−y (to jeszcze trzeba rozwiązać)
3. x<0 i y≥0 ⇒ |x+y|=y−x (to jeszcze trzeba rozwiązać)
4. x<0 i y<0 ⇒ −(x+y)=−x−y
10 lis 16:58
Kacper:
Oczywiście można prościej, ale nie nie bardzo mam czas.
10 lis 17:00
Wladzio: Ok dzieki wielkie
10 lis 17:06