kombinatoryka
jankiel: W klasie znajdują się 4 dwuosobowe ławki. Jedna za drugą. Przydzielono miejsce 6 osobom: 4
chłopcom i 2 dziewczynom. Na ile sposobów można przydzielić te miejsca, jeżeli:
a)sposób siadania jest dowolny
b)dziewczynki powinny siedzieć w jednej ławce
c)dziewczynki nie mogą siedzieć ze sobą
d)Każda dziewczynka ma siedzieć z chłopcem i nikt nie może siedzieć sam
{M,M,M,M,K,K}
a) 8*7*6*5*4*3=20160
b)8*1*6*5*4*3=2880
c)20160−2880=17280
d)8*2*6*1*4*1=384
Dobrze zrobiłem?
10 lis 15:45
jankiel: proszę o pomoc.......
10 lis 16:08
roevs: a) Wybierasz za pomocą kombinacji 4 miejsca z 8 (dla chłopców) i mnożysz przez permutację 4!
(ilość możliwych rozmieszczeń chłopców, bo są rozróżnialni), a następnie 2 miejsca z 4
pozostałych (dla dziewczynek) i mnożysz przez permutację 2! (analogicznie jak u chłopców).
Po przeliczeniu wychodzi mi tak samo jak Tobie = 20160.
Resztę napiszę Ci później, teraz nie mam czasu
10 lis 16:15
jankiel: Dorwałem gdzieś odpowiedzi. Pierwsze trzy mam dobrze, czwarte jest źle i próbuję szukać, co mi
źle wychodzi.
10 lis 16:22