Kombinatoryka- W klasie znajdują się 4 dwuosobowe ławki.
jankiel: Powie mi ktoś, czy to dobrze zrobiłem?
W klasie znajdują się 4 dwuosobowe ławki. Jedna za drugą. Przydzielono miejsce 6 osobom: 4
chłopcom i 2 dziewczynom. Na ile sposobów można przydzielić te miejsca, jeżeli:
a)sposób siadania jest dowolny
b)dziewczynki powinny siedzieć w jednej ławce
c)dziewczynki nie mogą siedzieć ze sobą
d)Każda dziewczynka ma siedzieć z chłopcem i nikt nie może siedzieć sam
{M,M,M,M,K,K}
a) 8*7*6*5*4*3=20160
b)8*1*6*5*4*3=2880
c)20160−2880=17280
d)8*2*6*1*4*1=384
10 lis 15:20