matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
ania:
jak to obiliczyć?
(tg 25st + tg 65 st) sin 25st sin 65st
10 lis 14:55
daras:
zastosuj wzory: suma tangensów i redukcyjne
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
10 lis 15:18
daras:
bez sum tg powinno wyjść = 1
10 lis 15:32
daras:
α = 25
o
1
(tgα + tg(90
o
− α))sinαsin(90
o
− α) = (tgα + ctgα)sinαcosα = (tgα +
)sinαcosα =
tgα
tg
2
α + 1
(tg
2
α + 1)cosα
=
sinαcosα =
sinαcosα =
tgα
sinα
sin
2
α
= (
+ 1)cos
2
α = sin
α
+ cos
2
α = 1
cos
2
α
10 lis 16:53