Prosze o pomoc..
Marek: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 10dm i 6dm, pole powierzchni ściany bocznej
której podstawa ma długość 6dm wynosi 24dm∧2. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
tego ostrosłupa?
10 lis 14:43
J :
| | 1 | |
z treści zadania obliczysz : |
| h ( wys. podstawy) oraz H (wys. bryły) ... potem już z |
| | 3 | |
górki..
10 lis 14:46
Marek: prosze o rozwiazanie jesli mozna, bardzo mi zalezy, a sam nie potrafie
10 lis 14:54
Marek:
10 lis 16:04
Mila:

|OE|=5
|OF|=3
a=10 dm
b=6 dm
3*h=24
h=8 dm
======
W ΔSOE:
h
2=H
2+|OE|
2⇔
8
2=H
2+5
2
H
2=64−25
H
2=39
H=
√39dm
======
| | 1 | |
V= |
| *(10*6)*√39 dokończ rachunki |
| | 3 | |
WΔSOF:
h
22=H
2+|OF|
2
h
22=
√392+3
2
h
22=39+9=48
h
2=
√48=
√16*3
h
2=4
√3dm
Dokończ pole powierzchni bocznej.
10 lis 16:59