Prosze o pomoc
Marek: Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 18 cm i tworzy z
podstawą ostrosłupa kąt o mierze 60℃. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa?
10 lis 14:39
Marek:
10 lis 16:05
Mila:

α=60
o
h=18 cm
| | |OE| | | 1 | | |OE| | |
|OE|=9 [ zΔSOE: o kątach 90,60,30, albo cos(60o)= |
| ⇔ |
| = |
| ] |
| | h | | 2 | | 18 | |
H=9
√3
============
|AE|=3*|OE|=3*9=27
a
√3=54 /*
√3
3a=54
√3
a=18
√3
============
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *( |
| *18√3*27)*9√3 dokończ |
| | 3 | | 2 | |
10 lis 16:43