udowodnij, że
toznowuja: udowodnij:
dla każdego x i y ze zbioru liczb rzeczywistych (√|x|−√|y|≤√|x−y|
10 lis 14:36
toznowuja: ktoś wie?
10 lis 16:27
PW: Dla dowolnych x, y rzeczywistych
x = (x−y) + y,
a więc
(1) |x| = |(x−y) + y| ≤ |x−y| + |y|,
skąd wynika
√|x| = √|x−y| + |y|
Dla nieujemnych u, v jest prawdziwa nierówność
(2) √u+v ≤ √u + √v
(kto nie wierzy, niech podniesie stronami do kwadratu).
Zastosowanie (2) do prawej strony (1) daje
√|x| ≤ √|x−y| + √|y|,
co kończy dowód.
10 lis 18:31
PW: Popraweczka: w 6. wierszu zamiast "=" powinno być "≤".
10 lis 20:47