Ciągi zerojedynkowe
Apo: Ciągi zerojedynkowe
Niech Ωn będzie zbiorem 2n−elementowych ciągów złożonych z n zer i n jedynek. (Dla
ustalonego n jest zatem (2n)!/(n!n!) takich ciągów...) . Ciąg {a}∊Ωn jest GENERATOREM
ciągu {b)∊Ωn, wtedy i tylko wtedy, gdy {b} można uzyskać z {a} usuwając któryś z wyrazów
ciągu {a} i wstawiając go w inne miejsce; np dla n=4 a={01101010} jest generatorem ciągu
b={10101010} ( drugi wyraz w {a} przestawiono na początek). (Z powyższego widać,że generator
generuje więcej niż jeden ciąg... )Udowodnić, że całego zbioru Ωn NIE MOŻNA wygenerować na
pomocą MNIEJ niż n generatorów
10 lis 14:28
Apo: ...?
10 lis 22:00
Gray: Kluczowe pytanie: dowolny ciąg jest generatorem ilu ciągów? Może ktoś pomoże, ja dziś już
dziękuję za uwagę
10 lis 23:15
Apo: Na to pytanie akurat odpowiedź jest prosta: co najwyżej (2n)(2n−1) ( precyzyjniej tego nie
można dookreślić, bo z konstrukcji jasno wynika, że gdy stoją takie same cyfry obok siebie,to
generują to samo...). Na pytanie zaś odwrotne ( tzn. ile generatorów posiada każdy ciąg) już
nie można odpowiedzieć tak prosto...
10 lis 23:58
Apo: ...? Nie ma tu matematyka reprezentującego poziom wykraczający poza liczenie słupków?
18 lis 14:22