wykaż że
szofer: udowodnij że. A∩A=A
10 lis 14:27
Saizou :
tak myślę

Niech x będzie dowolnym elementem zbioru A, czyli x∊A
x∊A∩A z tego wynika że x∊A i x∊A stąd x∊A, czyli A∩A=A
10 lis 14:29
szofer: mam takie coś: x∊(A∩A)⇔x∊X/(A∪A)⇔x∊X⋀X∉(A∪A).... i wychodzi mi: (x∊A')∪(x∊A') i pytanie czy z
tego wynika że x∊A
10 lis 14:35
eba: Nie szofer, całe twoje równanie jest błędne, ze wzgledu na początek. Proponuję skorzystać z
wersji Saizou podzielonego na prawą i lewą stronę tj.
P: x∊A
L: x∊A∩A ⇔ x∊A ∧ x∊A ⇔ x ∊ A
L=P
lub coś w tym stylu.
10 lis 14:47