...
Hondziarz: W przedziale [π,2π] rozwiąż równanie
sin3x=cos6x
10 lis 14:27
J :
wskazówka:
cos6x = cos23x − sin23x ..
10 lis 14:28
J :
cos23x = 1 − sin23x ... potem podstawienie: sin3x = t
10 lis 14:29
Hondziarz: Ta wskazówka to co to jest za wzór?
10 lis 14:34
J :
cos2x = cos2x − sin2x ...
10 lis 14:34
J :
... i pamiętaj o przedziale ... tam sinus jest niedodatni ..
10 lis 14:37
Hondziarz: | | π | | 3π | |
wyszło mi x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 lis 14:45
Hondziarz: | | 3π | |
a czyli skoro jest niedodatni to tylko − |
| |
| | 2 | |
10 lis 14:48
J :
.. nie chce mi się liczyć , ale Twoje odpowiedzi są złe .. to widać..
10 lis 14:49
Hondziarz: | | π | |
jeśli miałem 3x=− |
| to co mam z tym zrobić teraz? |
| | 2 | |
10 lis 14:50
Hondziarz: ale to od razu wyjdzie odpowiedź z tego przedziału?
10 lis 14:51
J :
musisz szukać rozwiązań w podanym przedziale...
10 lis 14:51
Hondziarz: | | π | |
mam dodawać 2π do tych − |
| |
| | 2 | |
10 lis 14:56