probalistyka
patro : Jakie jest prawdopodobieństwo, że rozmieszczając dowolnie n ponumerowanych kul w n
ponumerowanych
komórkach:
a) A – wszystkie komórki będą zajęte,
b) B – co najmniej jedna komórka jest pusta,
c) C – dokładnie jedna komórka jest pusta.
n=5
Prowadzacy powiedział że nie są to permutacje, mogą zdarzyć się komórki puste oraz takie, w
których jest kilka kul
10 lis 14:13
eba: mΩ = nn − każdą z n kól mogę ulokować w jednej z dowolnych n komórek;
mA − każdą komórka może posiadać tylko jedną kulę, czyli pierwszą kulę mogę włożyć do jednej z
n komórek, drugą do jednej z n−1 komórek etc;
mB = 1 − P(A) − logicznie, odejmuję od absolutnej szansy (1) prawdopodobieństwo na to, że żadna
komórka nie jest pusta;
mC − trzeba to policzyć podobnie jak mΩ tyle, że mamy n−1 komórek, no i nie wiemy, która
komórka jest tą bezkulkową komórką (aż n możliwości).
Możesz teraz to rozwiązać.
10 lis 14:35