Fizyka POMOCY!!
Marta: Oblicz koszt zagotowania wody w czajniku elektrycznym o mocy 1200 W w czasie 2,5 minuty, jeżeli
cena 1 kWh energii elektrycznej wynosi 0,4 zł
Wie ktoś jak to zrobić?
15 lis 18:22
00: wybacz, trochę to fizyczne, to forum matematyczne.
15 lis 18:22
Marta: może wie ktoś jak to zrobić...?
15 lis 18:40
Marta: ?
15 lis 18:47
Marta: ?
15 lis 18:55
Marta: 
?
15 lis 19:06
Marta: ?
15 lis 19:07
Mateusz: 1200 W = 1,2 KWh gdzie 1kW= W*s
1KWh→40 gr
1,2kWh→x gr
x = 48gr
15 lis 19:19
b.: no nie, to nie tak...
2,5 min = 2,5/60 h = 1/40 h,
1200W = 1,2 kW
zatem zużyjemy
1,2 kW * 1/40h = 0,03 kWh,
co kosztuje
0,03 kWh * 40gr/kWh = 1,2 gr
15 lis 20:07
Mateusz: Wiem własnie za bardzo sie rozpędziłem
15 lis 20:16