tautologia
kasik: (p ⋁ q) ⋀ r ⇒ (¬ p ⋁ ¬ r) ⋀ r
czy ktoś mogłby mi sprawdzic?.. wychodzi mi ze to nie jest implikacja.. czy się mylę?
pomocy
10 lis 13:56
J :
trzeba zrobić tabelę i sprawdzić, czy to jest tautologia...
10 lis 13:57
kasik: znaczy tam wyzej sie pomyliłam nie impikacja tlyko tautologia

tak z rozmachu napisałam
10 lis 13:57
kasik: no własnie zrobiłam i prosiłabym o sprawdzenie bo gdzies zobaczłam ze ma wyjsc tautologia a mi
wychodzi ze nie... hmm
10 lis 13:58
J :
...
10 lis 13:58
kasik: pomożesz?
10 lis 13:59
kasik: bo juz dostaje oczopląsu od tych 1 i 0
10 lis 14:00
Saizou : sprawdźmy dla
p=1 q=1 r=1
p ⋁ q=1
(p ⋁ q)⋀r=1
(¬ p ⋁ ¬ r)=0
(¬ p ⋁ ¬ r) ⋀ r=0
(p ⋁ q) ⋀ r ⇒ (¬ p ⋁ ¬ r) ⋀ r=0
zatem nie jest to tautologia
10 lis 14:14
kasik: ojj czyli mam dbrze

dziękuuuje BARDZOO
10 lis 14:29