| 2 | 4 | |||
|n√n−1|=n√n−1≤ | <ξ ⇒ n> | |||
| √n | ξ2 |
| 2 | ||
Tylko nie wiem dlaczego można tak opuścić wartość bezwzględną i skąd się wzięło | ? | |
| √n |
| ||||||||
n = (1 + (n1/n − 1) )n = ∑i=0n | (n1/n − 1)]i = | |||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
= | + | (n1/n − 1) + ... + | (n1/n − 1)n ≥ | |||||||||||||||||||||
| n(n − 1) | |||||||||
≥ 1 + | (n1/n − 1)2 = 1 + | (n1/n − 1)2 | ||||||||
| 2 |
| 1 | ||
n1/n − 1 ≤ | ||
| √2n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
|n1/n − 1| ≤ | < | = ε ⇔ n = | ||||
| √2n | √n | ε2 |
| 1 | ||
Niech N = [ | ] wówczas nierówność |n1/n − 1| < ε jest zawsze spełniona, a stąd | |
| ε2 |
| 2 | ||
I się walnąłem Powinno być oczywiście | , dalej sobie już zmienisz, otrzymasz to co | |
| √n |