ile wynosi miara kąta ostrego jeżeli
niunia: ile wynosi miara kąta ostrego jeżeli
sinα=√3cosα
10 lis 12:56
ICSP: Podziel przez cosα i
10 lis 12:57
Kacper:
Skoro α jest ostry, to cosα≠0
sinα=
√3cosα | :cosα
dokończ
10 lis 12:57
J :
...tg60o = √3
10 lis 12:58
niunia: dziękuję bardzo

ja próbowałam dzielić przez
√3 i nie wychodziło mi nic
10 lis 12:59
Saizou : np.
sinx−
√3cosx=0 / :2
| | π | | π | |
sinxcos( |
| )−cosxsin( |
| )=0 |
| | 3 | | 3 | |
zatem dla k=0
| | π | |
mamy x= |
| jest kątem ostrym |
| | 3 | |
10 lis 13:00
niunia: a jak mam takie coś...
sinα cos2α+sin3α=2sinα cosα
10 lis 13:05
niunia: sinα(cos2α+sin2α)=2sinα cosα
10 lis 13:06
ICSP: Wyciągnij sinα przed nawias z lewej strony
10 lis 13:06
niunia: sinα*1=2sinα cosα
10 lis 13:07
niunia: czy coś źle?
10 lis 13:07
ICSP: to co w nawiasie jest równe 1.
Potem dzielisz przez sinα który oczywiście jest różny od 0
10 lis 13:07
J :
....to: sinα = sin2α ...
10 lis 13:07
niunia: czyli dostaję 2sinα cosα= sinα
cosα=..? ile xd
10 lis 13:08
ICSP: 2cosα = 1
to
cosα = ?
α = ?
10 lis 13:09
niunia: a nie. dostaję sinα cosα= ...
10 lis 13:09
niunia: aaaaa
10 lis 13:09
niunia: już zupełnie nie mysle. dziękuję
10 lis 13:09
niunia: a jak mam 1−cosα to jak zapisać to za pomocą sinusa?
10 lis 13:15