Pochodne funkcji w punkcie
EMPE: Zbadaj, czy istnieje pochodna funkcji f w punkcie x0=0 jeśli:
f(x) = 2x2 + 1, dla x≤0
f(x) = x2 − 3, dla x>3
10 lis 12:39
Kamix: Masz sprawdzić czy istnieje pochodna w punkcie x0=0, więc stosujesz wzór f(x)=2x2+1
Badasz granicę lewostronną przy x dążącym do zera, następnie badasz granicę prawostronną przy x
dążącym do zera, potem sprawdzasz f(0). Jeśli granica lewostronna=granicy prawostronnej=f(0),
istnieje pochodna w punkcie x0.
10 lis 13:44
EMPE: Tylko właśnie nie rozumiem, czemu wg odpowiedzi do zbioru zadań taka granica nie istnieje.
10 lis 14:50
Gray: Jakim wzorem masz określoną funkcję? Tak jest x>3 czy x>0? x≤0 czy x≤3?
10 lis 14:54
Godzio:
Kamix to o czym mówisz to ciągłość, którą także trzeba sprawdzić
10 lis 15:11
Gray: Badając różniczkowalność funkcji, ciągłości nie trzeba sprawdzać. Czasami warto − w zadaniach z
parametrem.
10 lis 15:34