Obliczyć granicę:
roevs: Obliczyć granicę:
lim
x→+∞ √x+2sin(
√x+1−
√x)
Wiem już, że sin w tej funkcji jest zbieżny do 0, ale w dalszym ciągu mam symbol nieoznaczony:
∞*0.
Z góry dziękuję za pomoc!
10 lis 12:37
10 lis 12:39
roevs: Nie pomyślałem w ogóle o tym wzorze w odniesieniu do tego zadania.
W takim razie proszę o sprawdzenie toku rozumowania.
limx→+∞ sin(√x+1−√x) = 0
limx→+∞ 1√x+2 = 0
A więc sin z argumentem zbieżnym do 0, przez funkcja zbieżna do 0 ⇒ całość zbieżna do 1.
Ciekawe. Myślałem, że w tym wzorze argument sinusa musi mieć taką samą postać jak mianownik,
ale okazuje się, że obydwa mają być tylko zbieżne do 0, tak?
10 lis 12:47
ICSP: Źle. Przemnóż licznik i mianownik przez √x+1 − √x
10 lis 12:49
roevs: Niestety nic to nie daje. Pewnie robię coś źle, albo nie do końca zrozumiałem zamysł.
10 lis 13:06
ICSP: lim
x→ ∞ [
√x+2 sin(
√x + 1 −
√x)] =
| | sin(√x + 1 − √x) | |
= limx→∞ [ |
| * √x+2*(√x + 1 − √x)] |
| | √x + 1 − √x | |
10 lis 13:14
roevs: Tak też próbowałem robić, ale √x+2*(√x + 1 − √x) to znów symbol nieoznaczony: 0*∞
10 lis 13:16
ICSP: a jak się liczy granice typu
∞ −
∞
10 lis 13:17
roevs: √x + 1 − √x wymnażam przez sztuczną jedynkę: (√x + 1 + √x)/(√x + 1 + √x)
Wychodzi wtedy granica równa 0. Ale pozostaje jeszcze √x+2, który dąży do nieskończoności.
Więc: 0*∞
10 lis 13:22
ICSP: Po wymnożeniu dostajesz :
Do czego to dąży gdy x →
∞
10 lis 13:23
roevs: Tu znów symbol nieoznaczony ∞∞. I będąc szczerym nie mam pojęcia jak wyprowadzić z niego
granicę. Próbowałbym de l'Hospitalem, ale z miejsca widać, że to tylko pogorszy postać ułamka.
10 lis 13:27
ICSP: Podziel licznik i mianownik przez
√x
10 lis 13:30
roevs: ... dziękuję.
Teraz to mi głupio jak widzę rozwiązanie.
10 lis 13:33
ICSP:
10 lis 13:34