Logika
nikt: Utwórz zaprzeczenie zdania aby nie było w nim znaku negacji.
a) ∀x ∃y : x>y
odp:
∃x ∀y : x<y (Czy to zdanie jest prawdziwe? Według mnie nie.)
10 lis 12:32
Kacper:
A Dlaczego nie?
10 lis 12:33
Saizou :
¬(∀x∃y x>y)=
∃x∀y x ≤ y
10 lis 12:34
WueR:
Zdanie prawdziwe, dla dowodu wystarczy przyjac x = y − 1.
10 lis 12:49
Gray: Zdanie
∃x∀y x ≤ y
oczywiście nie jest prawdziwe.
10 lis 16:11
Kacper:
No to teraz czekam na argumenty za i przeciw, bo dwie osoby myślą inaczej
10 lis 16:18
Gray: Pomyśl: czy istnieje liczba mniejsza (a dokładnie nie większa) niż wszystkie liczby? To jest
napisane w zdaniu:
∃x∀y x ≤ y
Zakładając, że taki x istnieje i biorąc y = x+1 mamy sprzeczność.
10 lis 17:03
Gray: Pomyłka w znaku: zakładając, że taki x istnieje i biorąc y = x − 1 mamy sprzeczność.
10 lis 17:04
Kacper:
Ja znam odpowiedź, tylko czekam na wypowiedź
WueR, bo oboje macie inne stanowiska w tej
sprawie
10 lis 17:11
Gray: Ja też znam odpowiedź
10 lis 17:32