sfd
szwagier: Sprawdzić czy podany ciąg jest monotoniczny
| | n + 1 | | n + 1 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | (n + 1)2 + 1 | | n2 + 2n + 2 | |
| | n + 1 | | n | |
an+1 − an = |
| − |
| |
| | n2 + 2n + 2 | | n2 + 1 | |
| | (n + 1)(n2 + 1) | | n(n2 +2n +2) | |
= |
| − |
| |
| | (n2 + 2n + 2)(n2 + 1) | | (n2 +2n + 2)(n2 + 1) | |
= U{n
3 + n + n
2 + 1}{(n
2 + 2n + 2)(n
2 + 1) − U{n
3 + 2n
2 + 2n}{(n
2 + 2n + 2)(n
2 +1)
| | −n − n2 + 1 | |
= |
| |
| | (n2 + 2n + 2)(n2 + 1) | |
czyli < 0 więc ciąg jest malejący, dobrze ?
10 lis 12:21
szwagier: ?
10 lis 17:00
10 lis 17:01
szwagier: tak robiłem, tylko chcę się upewnić że dobrze
10 lis 17:08
szwagier: dobrze jest zrobione ?
10 lis 17:59
szwagier: ?
10 lis 18:54
Tadeusz:
... dobrze ... tylko powinieneś wyjaśnić dlaczego mniejsze od 0
10 lis 18:59