ciaglosc funkcji
Laura : obliczyć ciągłość funkcji . Nie prosze o rozwiazanie, proszę o odpowiednie kroki. nie rozumiem,
jakim symbolem mam oznaczać kiedy do xo zbliżam się z prawej i lewej strony, nie wiem jak mam
to rozpoznać.
koniunkcja :
−x, x≤−1
2x+1, x>−1.
10 lis 12:21
Laura : ponawiam
10 lis 13:56
eba: 1)Znajdujesz dziedzinę (w tym przypadku D=R);
2)Zauważamy, że mamy wątpliwości co do ciągłości x
0 = −1;
3)przy pomocy tw. Heinego
| | 2 | |
lim(−x) dla x−> −1− = lim ( |
| ) dla x −> −1+ = f(−1) |
| | x+1 | |
(tutaj zauważ, że dla pierwszej granicy dążymy do −1 z lewej strony gdyż wszystkie argumenty
dla −x są po lewej stronie na osi (−2,−3,..−50,...itd) − analogicznie z prawą stroną
(0,1,2,...))
4)Rozwiązujesz i masz odpowiedź.
10 lis 14:22
vld: Trzeba sprawdzić granicę funkcji −x gdy x zbliża się do −1 z lewej strony i granicę funkcji
| | 2 | |
|
| gdy x zbliża się do −1 z prawej strony. |
| | x+1 | |
lim (−x)
x−>−1
−
x−>−1
+
10 lis 14:23