Część całkowita z gwiazgdką
Paula: W jednym ze zbiorów spotkałam się z czymś takim: [x]*
Wiem, że [x] to część całkowita x, ale co znaczy ten nawias z gwiazdką?
10 lis 12:12
daras: a nie było przypisu na dole też z *) gdzie napisano co oznacza [ ] ?
10 lis 12:16
Kacper:
10 lis 12:19
Paula: nie, to nie jest gwiazdka od przypisu czy jakiegoś trudniejszego zadania, pojawia się kilka
razy i czasami też w środku przykładu
10 lis 12:19
Paula: [x]*={k∊Z:k≥x}
10 lis 14:41
daras: czyli chodzi o zbiór liczb zespolonych
10 lis 15:34
Paula: Zjadłam słówko

[x]*=min{k∊Z:k≥x}
10 lis 15:40
Paula: Zespolonych? Nie, dlaczego? Z to zbiór liczb całkowitych
10 lis 15:40
Gray: Czyli wiesz co to znaczy. Czy nie?
10 lis 16:08
Paula: Wiem, znalazłam w innym miejscu, że [x]*=min{k∊Z:k≥x}, napisałam bo może przyda się jeszcze
komuś innemu
10 lis 16:39
daras: sry
10 lis 17:04
daras: ale na pewno było zdefiniowane na wczesniejszych kartach tego zbioru
10 lis 17:05