matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty
re::
Wyznacz wartości parametrów a,b dla których wykres funkcji
x
2
+ 2x − 24
f(x) =
x
2
+ ax+ b
ma tylko jedną asymptotę pionową o równaniu x=4
10 lis 12:10
Tadeusz:
x
2
−8x+16=(x−4)
2
zatem: a=... b=...
10 lis 12:12