oblicz wartość wyrażenie jeżeli sin α = 8/17 i α jest kątem ostrym
klaudyś: oblicz wartość wyrażenie jeżeli sin α = 8/17 i α jest kątem ostrym
1tgα − tgα
10 lis 12:07
daras: a co to jest tangens wie
10 lis 12:07
klaudyś: tgα=sinαcosα
10 lis 12:08
daras: to niech podstawi
10 lis 12:13
klaudyś: no chodzi o to że mi nie wychodzi...
10 lis 12:14
daras: cosα =
√1 − sin2α
pierwiastkować umie
10 lis 12:14
daras: i ci wyjdzie
10 lis 12:14
daras: bokiem
10 lis 12:14
daras: obliczenia swoje przedstaw
10 lis 12:15
daras: to nie jest portal zadane.pl
10 lis 12:15
klaudyś: 1/tgα − tgα=
cosαsinα −sinαcosα=
cosα2sinα cosα −sinα2cosα sinα=
cosα2 − sinα2sinα cosα=
1−sinα2 − 1−cosα2sinα cosα=
2sinα2sinα cosα=
2sinαcosα
10 lis 12:23
Kacper:
Mniejszych się nie dało?
10 lis 12:25
klaudyś: oj przepraszam no...
10 lis 12:27
daras: do trzeciej linijki dobrze a potem:
| | 1 − 2sin2α | |
= |
| =... |
| | sinα√1 − sin2α | |
10 lis 12:28
klaudyś: dlaczego 1− itd... 1−1=0
10 lis 12:29
klaudyś: a już wiem
10 lis 12:31
klaudyś: tylko że nie wiem co dalej...
10 lis 12:32
klaudyś: już mam podstawić wartość sin a?
10 lis 12:33
klaudyś: tak. dobrze mi już wychodzi. dziękuję bardzo
10 lis 12:34
klaudyś: a co mam zrobić z takim czymś?
10 lis 12:37
daras: @12:33 tak
10 lis 15:10
daras: @12:37 to samo, chyba się już czegoś nauczyłaś
10 lis 15:10
Hubi: Serio? Logika... Kiepsko z matmy jestem, ale Ci to policzę 100% dobrze.
Wynik odrazu podam : 161/120
Musisz policzyć ile wynosi tangens; wiec tangens to sin/cos inaczej a/b
Wiec rysujesz teojkat kwadratowy i liczysz Pitagorasa : 8
2+b
2=17
2
B
2=289−64=225=15
Wiec a\b=8/15
Postawisz liczby pod przykład :
1/8/15 − 8/15 = 15/8 − 8/15 − sprowadzasz do wspólnego mianownika i wychodzi Ci;
225−64/120=161/120
Rozrysuj to sobie i zrozumiesz.
Powodzenia bejbe
4 lis 20:30