Sprawdzi nie ktoś
Przem: Wyznacz dziedzinę funkcji:
| | x2−1 | |
f(x)= |
| D:xeR/{−2,2} |
| | x2−4 | |
| | x−1 | |
f(x)= |
| D:xeR/{−4,3} |
| | (x+4)(x−3 | |
| | x2−1 | |
f(x)= |
| D"xeR/{−5,5} |
| | x2−25 | |
| | x−1 | |
f(x)= |
| D:xeR/{−√2} Tutaj nie jestem pewien |
| | x2+4 | |
f(x)=log
2(2x−4) D tej f−cji jest zbiór liczb rzeczywistych większych od 0 czyli D:xe(2,∞)
x
2+4>0
2x>4
x>2
f(x)=log
3(x−3)+log
3(5−x) D:xe(3,∞)
x−3>0 5−x>0
x>0 −x>−5
x>5
f(x)=log
x−1(3−x) D:xe(3,∞)
x−1≠0
x−1>0
(3−x)>0
Tego przykładu też nie jestem pewien
10 lis 11:58
Kacper:
Co oznacza to D:xe... To jest dziedzina? Jeśli tak to oczywiście źle.
10 lis 12:00
Przem: Tak dziedzina źle to zapisałem
10 lis 12:03
J :
5) źle ... kiedy mianownik się zeruje ?
8) źle ... x−1 > 0 i x − 1 ≠ 1 i 3 − x > 0 ...
10 lis 12:03
Przem: W piątym żadna podstawiona liczba nie da wyniku 0 cokolwiek podstawimy pod potęgę da nam wynik
dodatni

NIe wiem
10 lis 12:12
Kacper:
No to jak żadna nie daje 0, to znaczy, że mogę wstawić dowolną liczbę rzeczywistą
10 lis 12:13
J :
....czyli w 5) ... D = R ...
10 lis 12:14
Przem: Kurcze, faktycznie
Poprawiam 8)
D:x∊(−∞,1)(3,∞)
Dobrze?
10 lis 12:24
Przem:
10 lis 12:38
Przem: f(x)=log(x−2)−
√10−x Mam to potraktować jako jedno wyrażenie bo jeśli tak to co z
pierwiastkeim zrobic
10 lis 12:59
J :
...warunki: x − 2 > 0 i 10 − x ≥ 0 ...
10 lis 13:04
Przem:

D:x∊(2,10)u<10,∞) NIe wiem czy dobrze myślę
10 lis 13:11
J :
10 − x ≥ 0 ⇔ x ≤ 10 ...
10 lis 13:12
Przem:

Aaa bo zapomniałem że przy dzieleniu przez − odwracamy buźkę. Czyli...
10 lis 13:22
Przem: Będą to wyszyskie liczby rzeczywiste z wykluczeniem 10

Zgłupiałem już
10 lis 13:22
J :
...teraz to zapisz algebraicznie...
10 lis 13:22
J :
.... x ∊ (2,10] ...
10 lis 13:23
Przem: x∊(2,10>u<10,∞)
10 lis 13:28
J : .. przecież x ≤ 10..!
10 lis 13:39
Przem: To jeszcze ten przykładzik

f(x)=
√x2−5
(x−5)(x+5)≥0
x≥
√5 x≥−
√5
x∊<−
√5,
√5>u<
√5,∞)
10 lis 13:42
Przem: (x−√5)(x+√5)≥0 tak
10 lis 13:43
J :
x∊ (−∞,√5> ∪ <√5,+∞)
10 lis 13:46
Przem: Czyli w tym poprzednim zadaniu tylko to jest dziedziną x∊(2,10>
10 lis 13:52
J :
..tak..
10 lis 13:54