ciag arytmetyczny
matek: Suma n (n>1) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa wyrazowi an. Stosunek różnicy
| | 1 | |
tego ciągu do wyrazu pierwszego wynosi − |
| . oblicz n i a5. |
| | 4 | |
pomoże ktoś? nie wiem jak sie za to zabrać
10 lis 11:46
Kacper:
Wzór na sumę i wzór na n−ty wyraz ciągu...
3418
10 lis 12:01
matek: to już zrobiłem
10 lis 12:07
matek: ale nie wiem co dalej
10 lis 12:13
Kacper:
Pokaż to co napisałeś.
10 lis 12:13
matek: | | 2a1+(n−1)r | |
Sn= |
| *n=−9rn+n2 |
| | 2 | |
an=a1+(n−1)r=−5r+nr
po przyrównaniu : rn
2−10rn+5r=0
po podzieleniu przez r : n
2−10n+5=0
problem w tym że pierwiastki nie wychodzą całkowite
10 lis 12:24
Kacper:
A co zrobiłeś z liczbą 2 w mianowniku?
10 lis 12:29
matek: rozdzieliłem na a1 i (n−1)r/2
10 lis 12:32
matek: znalazłem błąd, dziękuję za pomoc
10 lis 12:37