Fizyka
Marta: żarówka o mocy 60 W świeci z pełną mocą zasilana napięciem 230 V. Oblicz natężenie prądu
płynącego przez żarówkę oraz opór jej włókna.
Wie ktoś jak to zrobić?
15 lis 18:20
Marta: ?
15 lis 18:40
Marta: ?
15 lis 18:47
Marta: ?
15 lis 18:55
Marta: ?
15 lis 19:07
Marta: ?
15 lis 19:07
Mateusz: | | P | | P | |
Wiemy że P =U*I wyznaczamy natężenie prądu P =U*I/:U |
| = I I = |
| podstawiasz i |
| | U | | U | |
liczysz natężenie
15 lis 19:12
marta: proszę o pomoc
16 lis 17:50
marta:
16 lis 17:57
Mateusz: napisałem ci przecież wzór z wyprowadzeniem teraz tylko podstawić a zapomniałem o oporze moje
| | U2 | | U2 | |
niedoczytanie korzystamy ze wzoru P = |
| => R= |
| podstaw i policz opór |
| | R | | P | |
16 lis 17:59