sda
szwagier: Określić funkcje złożone f ◯ f , f ◯ g, g ◯ f , g ◯ g oraz ich dziedziny, jeżeli:
a) f(x) = x2, g(x) = √x;
b) f(x) = 2x, g(x) = cosx
jak się za to zadanie zabrać, o co tu chodzi ?
10 lis 11:42
Kacper:
To trzeba doczytać trochę
10 lis 11:43
szwagier: co doczytać ? jak ja nawet nie wiem co to jest
10 lis 12:13
Kacper:
No właśnie. Nie chodzi się na wykłady, a potem są stwierdzenia "nie wiem co to jest".
10 lis 12:14
daras: nawet w przedszkolu dzieci by sobie z tym poradziły , starzy już zatracili zmysł
spostrzegawczości
np. 1 funkcja masz f◯f a wzór =x
2 więc czym jest f
10 lis 12:21
Dziadek Mróz:
h = f o g
h = f(g(x))
a)
f(x) = x2 g(x) = √x
f o f = f(f(x)) = f(x2) = (x2)2 = x4
f o g = f(g(x)) = f(√x) = (√x)2 = |x|
g o f = g(f(x)) = g(x2) = √(x2) = |x|
g o g = g(g(x)) = g(√x) = √(√x) = 4√x
10 lis 12:23