granice funkcji
Bartek: Potrzebuję pomocy z takimi zadaniami:
x→0
Jak się w ogóle do tego zabrać? Jak poprzekształcać?
10 lis 11:37
Bartek: No to ja odświeżam.
10 lis 11:47
Kacper:
Pominę w zapisie x→0 (należy dopisać)
| | sinx | |
Korzystam ze znanej granicy lim |
| =1 |
| | x | |
| | sin3x | | 1 | | sin(2x+x) | | 1 | | sin2xcosx+cos2xsinx | |
lim |
| = |
| lim |
| = |
| lim |
| = |
| | 4x | | 4 | | x | | 4 | | x | |
| 1 | | 2sinxcos2x | | cos2xsinx | | 1 | | 3 | |
| lim ( |
| + |
| )= |
| *(2+1)= |
| |
| 4 | | x | | x | | 4 | | 4 | |
10 lis 11:50
Bartek: Dziękować. Czyli generalnie muszę sobie przypomnieć tryg. wzory redukcyjne.
10 lis 12:06
Bartek: A dlaczego sin(2x+x)=sin2xcosx + cos2xsinx ?
10 lis 12:08
J :
| | sin3x | | 3x | | 3 | |
prościej ... = |
| * |
| = |
| .. |
| | 3x | | 4x | | 4 | |
10 lis 12:09