10 lis 11:30
J :
| | 185! | | 184!*185 | |
= |
| = |
| = 185 .. |
| | 184!*1! | | 184! | |
10 lis 11:35
paw: (52)
(12)
dziękuje,a mógłbt ktoś wytłumaczyć to?
10 lis 11:49
J :
.... a co to jest ..?
10 lis 11:51
10 lis 12:02
paw: co zrobić gdy mamy ułamek?
10 lis 12:03
Kacper:
Ułamki? W symbolu Newtona?
Czy to może pewien symbol inny (jaki?)
10 lis 12:04
J :
...nic... symbol Newtona jest okreslony dla liczb całkowitych nieujemnych...
10 lis 12:06
paw: wiem,że podstawiając pod dwumian newtona uzyskamy :
10 lis 12:06
J :
..nie istnieje...!
10 lis 12:10
paw: to czemu mam to w zeszycie? rozwiązane i nie wiem jak do tego dojść ?
10 lis 12:13
paw: no to już nie wiem
10 lis 12:13
10 lis 12:15
PW: Napisz treść zadania, to dojdziemy co tam miało być.
10 lis 19:38
Gray: Widziałem coś takiego: dla α∊R, k∊N mamy:
Gdy k∉N nie widziałem czegoś takiego, ale to nie znaczy, że tego nie ma
10 lis 19:43
Gray: Gdy k∉N to z k! nie ma większego problemu (definiuje się to przez funkcję Gamma), ale jest
problem z interpretacją licznika z godz. 19:43.
10 lis 19:44
Gray: | | 5/2 * 3/2 | | 15 | |
= |
| = |
| , tak jak chciałeś  |
| | 2 | | 8 | |
10 lis 19:46
pigor: ... , tu najpierw z tożsamości
| | 2,5*(2,5−1) | | 2,5*1,5 | | 5*3 | | 15 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| . ...  |
| | 2*1 | | 2 | | 2*2*2 | | 8 | |
10 lis 20:36
Gray: Co to jest n w tej tożsamości? Czy to α? Jeżeli tak, to tę "tożsamość" należy chyba traktować
| | | | | |
jako definicję symbolu | , gdzie α∊R, k∊R, α−k∊N, a symbol | określa wzór z |
| | | |
19:43.
10 lis 20:44
pigor: ... oczywiście miało być to "twoje" α , a nie n ; zdarza
mi się − niestety −co innego pisać, co w ...głowie; przepraszam
a tak naprawdę to miałem na myśli
| | | | | |
własność symbolu Newtona | = | , n,k∊N i n≥k .  |
| | | |
10 lis 20:59
pigor: ..., a potem korzystam z analogu symbolu Newtona dla n,k∊N,n≥k
| | n! | | n*(n−1)(n−2)* ... * (n−(k−1)) | |
= |
| = po skróceniu = |
| . |
| | k!(n−k)! | | k! | |
10 lis 21:13