Wykazywanie z parametrem
ambitny: Proszę pomóżcie, to jedno z trudniejszych zadań
Wykaż, że dla dowolnej wartości parametru m równanie: −x2 + (2m2 +3)x −m4 −1 = 0 ma dwa
różne pierwiastki dodatnie.
10 lis 11:25
ambitny: zrobiłem do tego założenia
a≠0
Δ>0
x1x2>0
x1+x2>0
| | −5 | |
ale powychodziły mi dziwne wyniki typu m2 > |
| |
| | 12 | |
10 lis 11:26
Tadeusz:
... nie wiem z czego Ci to może wychodzić

Napisz ...znajdziemy błędy (albo sprawdź sam raz jeszcze)
10 lis 12:10
Kacper:
| | 5 | |
Ja bym się cieszył bo m2>− |
| ⇒ m∊R,a o to chodziło w zadaniu  |
| | 12 | |
10 lis 12:12
ambitny: I. a≠0 czyli a≠−1
II. Δ>0
Δ=12m
2 +5>0
III. x1x2>0
m>1
IV. x1+x2>0
2m
2 −3>0
2m
2 >3
m
2> 1.5
10 lis 12:20
Kacper:
Nie podoba mi się zapis
Δ=12m2+5>0
Jeśli już to
Δ=12m2+5
Δ>0 ⇔ 12m2+5>0 ⇔ m ∊ R
Warunki II i III źle rozwiązane.
10 lis 12:23
Tadeusz:
Δ też źle policzona ...
10 lis 12:27
ambitny: no tak w III powinno być m>1 v m<−1
dzięki wielkie
10 lis 12:30
Kacper:
Δ nie sprawdzałem

W III nadal źle.
10 lis 12:32
ambitny: 
to jak powinno być w tym III ?
10 lis 12:36
Tadeusz:
... Kolego ambitny ... bądź serio ambitny
10 lis 12:38
ambitny: już wiem
10 lis 12:41
ambitny: tylko zamiast wytłumaczyć mi że się rąbnąłęm w minusach to kolega Tadeusz woli sobie pożartować
10 lis 12:44
Tadeusz:
... lepiej się "pośmiać" niżeli "popłakać" −
10 lis 12:52
Tadeusz:
... a tak między nami Kolegami ...to Ty nie "rąbnąłeś się w minusach" ...
Ty wszystko prócz założeń ( za założenia czapka z daszkiem) spaprałeś
10 lis 12:54