a
szwagier: Uzasadnić, że podane funkcje są nieparzyste:
a) f(x) = 2
x − 2
−x
f(−x) = 2
−x − 2
x
−f(−x) = −2
−x + 2
x
−f(−x) = f(x) więc funkcja jest nieparzysta
| | 4 + (−x)2 | | 4 + x2 | |
f(−x) = |
| = |
| |
| | (−x)3 | | (−x)3 | |
−f(−x) ≠ f(x) więc funkcja nie jest nieparzysta
dobrze to robię ?
10 lis 11:03
Kacper:
a)

b) źle
Obie są nieparzyste
10 lis 11:20
szwagier: czemu b źle ? to jak będzie dobrze ?
10 lis 11:21
J :
obydwa żle .... masz pokazać,że: f(−x) = − f(x) ...
10 lis 11:33
szwagier: czyli w przypadku a) będzie tak: ?
f(x) = 2x − 2−x
f(−x) = 2−x − 2x
−f(x) = −2x + 2−x
f(−x) = − f(x) więc f jest nieparzysta
10 lis 11:38
Kacper:
J, ale warunek f(−x)=−f(x) jeśli odpowiednio przekształcimy to to samo co f(x)=−f(−x)
10 lis 11:41
szwagier: czyli ob rozwiązania są dobre ?
10 lis 11:42
J :
...zgoda,ale formalnie ( z definicji ) warunek zapisujemy ; f(−x) = f(x) ...
10 lis 11:46