Granica ciagu w punkcie
sdasd: x→−2
10 lis 10:30
Kacper:
x5+32=... (wzory skróconego mnożenia)
10 lis 10:33
razor: podziel x5+32 przez x+2
10 lis 10:34
Kacper:
lub
| | x+2 | | 0 | | 1 | | 1 | |
limx→−2 |
| =[ |
| ]=limx→−2 |
| = |
| |
| | x5+32 | | 0 | | 5x4 | | 80 | |
10 lis 10:35
sdasd: dalej nie rozumiem heh
10 lis 10:40
Janek191:
Reguła de l' Hospitala

10.35
10 lis 10:42
sdasd: dziekuje to ja jeszcze tego nie mialem dlatego nie wiedzialem
10 lis 10:44
Janek191:
( x5 + 32 ) : ( x + 2) = x4 − 2 x3 + 4 x2 − 8 x + 16
więc
lim f(x) = lim ( x4 − 2 x3 + 4 x2 − 8 x + 16 ) = 16 + 16 + 16 + 16 + 16 = 80
x → − 2 x → − 2
10 lis 10:50
Janek191:
( x5 + 32 ) : ( x + 2) = x4 − 2 x3 + 4 x2 − 8 x + 16
więc
lim f(x) = lim ( x4 − 2 x3 + 4 x2 − 8 x + 16 ) = 16 + 16 + 16 + 16 + 16 = 80
x → − 2 x → − 2
10 lis 10:50
Kacper:
Jeśli tego nie miałeś to rozkładaj dziel wielomian z mianownika przez ten w liczniku (rada
razora) lub poszukaj sobie wzorów skróconego mnożenia (rada moja)

Chodzi o to, żeby w mianowniku wyrażenie zapisać w postaci (x+2)(...)
Wtedy skrócimy wyrażenie x+2 i "problem" pojawiania się zera w liczniku i mianowniku "zniknie".
10 lis 10:51
Janek191:
Miało być odwrotnie, więc
| | 1 | |
f(x) = |
| |
| | x4 − 2 x3 + 4 x2 − 8 x + 16 | |
więc
x → −2
10 lis 10:52
sdasd: dziekuje panowie
10 lis 10:56