matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty/pochodne
ola:
Proszę tylko o wytłumaczenie:
1
1
+
lim = x
[ −∞
] [−∞*∞]= − ∞
e
x
0
+
x→−∞
1
+
Nie rozumiem dlaczego e
x
to jest 0
+
a następnie
to ∞. Dlaczego?
0
+
10 lis 10:13
Janek191:
1
e
−
∞
=
= 0
+
e
∞
10 lis 10:31
Kacper:
1
bo lim
x →0
=
∞
x
10 lis 10:32
Janek191:
1
= +
∞
0
+
Jeżeli dzielimy 1 przez coraz mniejsze liczby, to będziemy otrzymywać coraz większe liczby.
1
= 10
0,1
1
= 1000
0,001
1
= 1 000 000
0,000 00 1
itd.
10 lis 10:35
ola:
Dziękuję bardzo za pomoc!
10 lis 10:36
Kacper:
Najlepiej narysować sobie hiperbolę i ją obserwować
10 lis 10:38