funkcja
tyu:
Cześć
Mam takie zadanie.
Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje najmniejszą liczbę nieujemną a taką że
x+a jest liczbą całkowicie podzielną przez 4.
Dlaczego ZW=<0;4)
10 lis 09:48
tyu: czy podpowie mi ktoś jak narysować taką funkcję, bo nie wiem co mam wstawić za "a" ?
10 lis 10:00
razor:
10 lis 10:11
razor: wróć, źle
10 lis 10:11
tyu: znalazłem coś takiego w internecie
f(4k)=0
f(4k+1)=3
f(4k+2)=2
f(4k+3)=1
ale nadal nie wiem jak wyznaczyć ten zbiór wartości
10 lis 10:11
razor:
10 lis 10:13
Janek191:
Na początek
| | 1 + a | |
f(1) = 3 , bo |
| jest liczbą całkowitą dla najmniejszej liczby nieujemnej a = 3 |
| | 4 | |
| | 0 + a | |
f(0 ) = 0 , bo |
| jest liczbą całkowitą dla najmniejszej liczby nieujemnej a = 0 |
| | 4 | |
| | − 1 + a | |
f( − 1) = 1,bo |
| jest liczbą całkowitą dla najmniejszej liczby nieujemnej a = 1 |
| | 4 | |
| | 4 + a | |
f(4) = 0 , bo |
| jest liczbą całkowitą dla najmniejszej liczby nieujemnej a = 0 |
| | 4 | |
ZW = < 0 ; 4 )
============
10 lis 10:16
tyu: czyli
Janek191 zastosowałeś tutaj wzór f(x)=a
razor nadal nie wiem jak narysowałeś ten wykres
10 lis 10:29
tyu: dzięki za zainteresowanie
10 lis 10:29
tyu: znalazłem coś takiego, ale nie rozumiem tego
"dla x ∊(0;4> wartość funkcji to "dopełnienie" wartości x do 4, czyli mówiąc inaczej f(x)=4−x."
10 lis 10:35