matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę z:
roevs:
Obliczyć granicę z: lim n(ln(n+1) − ln(n−1)) przy n dążącym do nieskończoności. Jakieś pomysły?
10 lis 09:35
Janek191:
n + 1
n + 1
a
n
= n*( ln( n + 1) − ln ( n − 1)) = n*ln
= ln (
)
n
=
n − 1
n −1
1 +
1
n
( 1 +
1
n
)
n
= ln (
)
n
= ln [
1 −
1
n
( 1 −
1
n
)
n
więc
e
lim a
n
= ln
= ln e
2
= 2 ln e = 2
e
−1
n→
∞
10 lis 09:44