matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równianie z parametrem
julka:
rozwiąż równanie |mx−x|−2|x|=3
10 lis 09:29
Janek191:
I m x − x I − 2 I x I = 3 I x*( m − 1) I − 2 I x I = 3 I x I*I m − 1 I − 2 I x I = 3 I x I*( I m − 1 I − 2 ) = 3
3
I x I =
I m − 1 I − 2
dla m ≠ − 1 i m ≠ 3 jest
− 3
3
x =
lub x =
I m − 1 I − 2
I m − 1 I − 2
dla m = − 1 lub m = 3 równanie jest sprzeczne.
10 lis 09:54