matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usun niewymiernisc z ułamka
Miśka :
1
√
7
=
9
√
12
=?
10 lis 09:20
Miśka :
10 lis 09:21
Kacper:
Rozszerzamy ułamek przez liczbę taką jaka jest w mianowniku.
10 lis 09:27
daras:
√
7
=
7
12
8/9
=
12
10 lis 10:46
Dziadek Mróz:
1
√
7
√
7
*
=
√
7
√
7
7
9
9
√
3
9
√
3
3
√
3
= //
√
12
= 2
√
3
// =
*
=
=
=
√
12
2
√
3
√
3
6
2
√
3
3
= // 3 =
√
3
2
// =
2
10 lis 12:28