Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie
FHA: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x
2 + (m+1)x + 4m = 0 ma dwa rozne
pierwiastki, ktorych suma kwadratow jest rowna 6. Ja bym to zrobil tak:
x
2 + (m+1)x + 4m > 0
m
2 − 14m+1 > 0
itd, wyliczam przedział.
i dalej?
10 lis 00:45
52: x2 + (m+1)x + 4m > 0
nie rozumiem tego zapisu ...
10 lis 00:47
vld: Pisz więcej tych zadań, próbuje się czegoś nauczyć razem z Tobą.
10 lis 00:47
Eta:
Parametr "m" musi spełniać układ warunków:
1/ Δ>0
i
2/ x12+x22=6 −−− i wzory Viete'a
10 lis 00:47
FHA: inaczej..
x2+ (m+1)x + 4m = 0
obliczam delte..
m2−14m+1 i to > 0
10 lis 00:48
FHA: wyszlo mi tak:
m ∈ (−
∞,7−4√3) u (7+4√3.+
∞)
(m+1)
2 + 8m = 6
....................
−5 − √30
−5+√30
a w odp. co innego
10 lis 01:09
FHA: ide spąc
10 lis 01:13
vld: Podaj odpowiedz jeżeli jeszcze jesteś.
10 lis 01:14
FHA: 3− pierwiastek z 14
10 lis 01:15
52: No, jesteś ?
10 lis 01:16
FHA: jestem jeeszcze
10 lis 01:17
52: z delty ci dobrze wyszło...
tylko wzory viete'a
| | b | | c | |
x12+x2=(x1+x2)2−2x1x2=(− |
| )2−2 |
| =(−m−1)2−8m=(m+1)2−8m |
| | a | | a | |
(m+1)
2−8m=6
m
2+2m+1−8m=6
m
2−6m−5=0
Twoja kolej...
10 lis 01:19
52: powinno być x12+x22=...
10 lis 01:20